Najčešća pitanja - Hidromasažni bazeni

1.Kako da odaberem pravi masažni bazen za sebe?

Najbitniji faktori pri odluci koji model masažnog bazena će biti Vaš izbor jesu broj osoba koji će ga koristiti, prostor za instalaciju, budžet i to da li je namenjen za profesionalnu ili privatnu upotrebu.

2.Koja je razlika između skimerskih i prelivnih masažnih bazena?

Skimerski bazeni su pretežno namenjeni privatnoj – kućnoj upotrebi po svojim performansama. Nivo vode u bazenu je do polovine skimera i ne trpi veliku frekvenciju kupača. Sistem filtracije je osnovni, a čine ga filtraciona pumpa i dva kartuša-platnena filtera, dok u poluprofesionalnoj varijanti kvalitetnijoj filtraciji vode doprinosi peščani filter.
Prelivni masažni bazeni predviđeni su po svojim performansama za veći broj korisnika, pre svega u objektima javne namene. Bazen poseduje posebni “SPA-pack” na kome je smeštena sva tehnika poput masažnih pumpi, kompresora, grejača i filtera. Pored njega ili na mestu dostupnom za upravljanje i komandovanje bazenom nalazi se automatska kontrolna tabla preko koje se zadaju različiti parametri. Prelivni akrilni bazen ima sledeći tok vode kroz sistem: najpre kada uđe kupač višak vode se preliva preko prelivne rešetke odakle se skladišti u kompenzacionom sudu. Zatim ukoliko nekoliko ljudi izađe iz bazena nivo vode u bazenu opada, a senzor to indikuje i automatski voda iz kompenzacionog suda preko grejača i filtera dolazi do maksimuma, odnosno ivice bazena. To je ujedno I najveća razlika ako ih poredimo sa skimerskim masažnim bazenima.

3.Šta mi je neophodno za instalaciju Marconio masažnog bazena?

Neophodne instalacije za masažne bazene jesu trofazni kabal za struju 5x2,5mm2 ili 5x4,5mm2, zatim dovod hladne vode ½ cola i odvod Ø50cm.
Potrebno je da ploča na kojoj leži bazen bude izbetonirana I iznivelisana. Ukoliko se skimerski bazen ukopava neophodno je ostaviti kanal oko bazena minimum 50cm širine.
Kod prelivnog masažnog bazena pored navedenog potrebna je i tehnička prostorija za “SPA-pack”, kompenzaciju i kontrolnu tablu.
U svakom slučaju pored pred – instalacione šeme koju možete skinuti na našem sajtu, najbolje je konsultovati naše stručnjake kako biste dobili pravi savet.
Takođe sa vašim statičarem proverite opterećenje masažnog bazena na pod, i konsultujte vašeg stručnjaka za ventilaciju ukoliko se bazen nalazi u zatvorenom prostoru.

4.Koliko često bi trebalo da se prazni hidromasažni bazen?

Ovo pitanje je jako relativno. Postoji nekoliko faktora koji utiču na vremenski period nakon koga se masažni bazen prazni: broj korisnika, hemijsko održavanje vode u bazenu, sistem filtracije i svrha korišćenja (privatna ili javna upotreba).Tako da na osnovu našeg iskustva možemo reci da je optimalan period od 1 nedelje do 8 nedelja.

5.Da li su hidromasažni bazeni zahtevni za održavanje?

Masažne bazene je neophodno održavati. Nakon pražnjenja bazena neophodno je dobro oprati bazen zatim sipati dezinfekcionu tečnost za masažni sistem. Skinuti filter i očistiti ga šmrkom ili još bolje potopiti u tečnost za kamenac, nakon toga ga isprati i vratiti u kućište. U koliko je u pitanju peščani filter neophodno je kada na manometru pritisak pređe dozvoljeni uraditi “backwash”, odnosno ispiranje peska.
U održavanje bazena takođe spada i održavanje čistoće vode u bazenu gde se moraju kontrolisati vrednosti Ph i hlora više puta dnevno.
U zimskom period neophodno je pridržavati se uputstva za korišćenje bazena u zimskim uslovima. Sve ove informacije opširnije možete naći u našem Marconio Whirlpool SPA “Uputstvu za upotrebu” masažnog bazena.

6.Koliki su mesečni troškovi eksploatacije masažnog bazena?

Mesečni troškovi korišćenja masažnog bazena su minimalni u odnosu na užitak koji on pruža. Ako uzmemo u obzir, potrošnju struje, hemijske supstance za tretman vode i održavanje bazena mesečni trošak varira od 20-30 eura u zavisnosti od perioda godine.

7.Kakav sistem filtracije poseduje hidromasažni bazen?

Kao što smo već pojasnili u pitanju broj 2. sistem filtacije u privatnoj upotrebi je putem kartuša-platnenog filtera (ili peščanog filtera), ozonizatora i manuelnog doziranja hemijskih supstanci. Kod javnih masažnih bazena višak vode se preko platnene mreže skladišti u kompenzacionom sudu koji poseduje ozonizator, a zatim se preko peščanog filtera vraća u bazen koji takođe poseduje ozonizator. Uz sve ovo neophodan je i hemijski tretman vode na osnovu merenja Ph i vrednosti hlora.

8.Kolika je snaga masažnih pumpi u SPA?

Ono po čemu je Marconio Whirlpool SPA prepoznatljiv je izuzetno snažna i kvalitetna ciljana masaža. U zavisnosti od modela masažnog bazena montiramo 4-5 motora po čemu smo specifični ne samo na ovim prostorima već i u svetskim okvirima. Ukupna jačina masažnih pumpi ide od 3,1Kw do 4Kw. Uz to jačina blowera za vazduh je 1kW, a tu je i filtraciona pumpa jačine 0,5kW do 0,83Kw.
U Marconio masažnim bazenima hidromasažni bazen opravdava njegovu primarnu funkciju moćne i raznovrsne hidromasaže.

9.Koja je razlika između hidromasažne kade i hidromasažnog bazena?

Godine iskustva, prikupljenog znanja i tehnologije u proizvodnji hidromasažnih kada pretočene su u jedan sasvim novi proizvod prilično unapređenih performansi u odnosu na konvencionalni tip hidromasažnih kada.
Za razliku od klasičnih hidromasažnih kada, mini bazeni imaju dosta više mesta, veći broj kvalitetnijih mlaznica i drugačiju distribuciju vode. Međutim, najbitnija razlika je to što SPA mini bazeni poseduju snažne grejače i sistem za filtraciju vode koji obezbeđuju toplu i čistu vodu u svako doba dana. U Marconio Spa mini bazenima svako sedalno mesto ima različitu vrstu masaže, odnosno različite vrste i pozicije mlaznica. U svakom slučaju, pozicija džetova, protok i jačina vodenih pumpi i ergonomski dizajn svakog sedišta napravljeni su tako da masaža bude ciljana, direktna i dubinska, a sam intenzitet se može prilagoditi želji kupača pomoću posebnih regulatora.

10.Da li se hidromasažni bazen može instalirati napolju?

Wellness u Vašem domu tokom čitave godine. Ono što je prednost jednog ovakvog proizvoda jeste to što se može koristiti tokom čitave godine. To znači da nezavisno od godišnjeg doba ili vremenskih uslova, vi sebi možete priuštiti prijatne trenutke tople kupke i opuštanja. Marconio Whirlpool SPA se svojim dizajnom nenametljivo uklapa u svaki prostor i čini ga lepšim i privlačnijim. Mogućnosti za instalaciju su višestruke: terasa, dvorište, vrh zgrade ili pak u zatvorenom prostoru vašeg kupatila, dnevne ili spavaće sobe. Posebno je interesantno iskustvo kupanja pod otvorenim nebom u SPA mini bazenu kada je sve oko vas prekriveno snegom, dok vi uživate u čarima tople vode i kvalitetne hidromasaže.

11.Kako se puni i prazni hidromasažni bazen?

Skimerski masažni bazen se puni skidanjem oplate i okretanjem kugla ventila što i nije neki problem obzirom da se bazen retko prazni. Takođe kod skimerskih bazena postoji mogućnost punjenja i pražnjenja bazena preko dugmeta ili putem senzorskog očitavanja automatski bez skidanja obloge i komplikacija. Kod profesionalnog prelivnog masažnog bazena punjenje i pražnjenje bazena je regulisano automatski, tako da se vi možete opustiti u potpunom komforu vašeg Marconio masažnog bazena.

12.Koje se opcione stavke mogu dodati?

Kao opcione stavke Marconio nudi sledeće dodatke koji će upotpuniti komfor i estetski užitak svakog korisnika Marconio masažnih bazena.

1. Drvena oplata I stepenice – termotretirani Grab 

2. Peščani filter

3. Punjenje masažnog bazena na dugme

4. Automatski tretman vode – merenje i doziranje Ph i hlora

5. UV lampa za dezinfekciju vode

6. Audio sistem

7. Elektroliza - dezinfekcija vode prirodnim hlorom dobijenim elektrolitičkim procesom

8. Toplotna pumpa i izmenjivač toplote - ostvaruju velike uštede u električnoj energiji

9. WI-FI upravljanje masažnim bazenom - programiranje filtracije i grejanja putem smarthphone uredjaja sa udaljenog mesta

13.Održavanje vode u masažnom bazenu?

Najvažnija stvar kod održavanja hemijski ispravne i čiste vode u vašem masažnom bazenu je kontrola PH i hlora. Više o održavanju vode u masažnom bazenu možete pročitati u Marconio “Uputstvu za upotrebu” masažnih bazena.

14.Da li postoje posebni postupci za zimu ili visoke temperature?

U zimskom period postoje 2 režima u kojima se masažni bazen može nalaziti:

1.Ukoliko je bazen pun vode i koristi se elektronika se ostavlja uključena i ona indikuje kada temperatura padne ispod 4 stepena i pali filtraciju i grejanje kako se bazenske instalacije ne bi zaledile.

2.Ukoliko se bazen neće koristiti tokom zime potrebno je uraditi takozvanu pripremu za zimovanje o čemu možete pročitati više u Marconio “Uputstvu za korišćenje” masažnih bazena.

U letnjem period pri izrazito visokim temperaturama neophodno je zaštititi elektronski displej od direktnog UV sunčevog zračenja. Takođe poželjno je da ceo bazen bude ispod nekog gazebo ili strehe, ako ne barem pokriven poliuretanskom pokrivkom.

15.Da li su isporuka i montaža uračunati u cenu?

Isporuka i montaža Marconio masažnih bazena uračunati su u cenu na područiju Beograda. Van Beograda naplaćuju se putni troškovi po principu 0,5e/km u oba smera.

16.Kolika je garancija na Marconio masažne bazene?

Garancija koju dajemo na naše masažne bazene govori o njihovom kvalitetu i dugotrajnosti. Garancija na akril je 10 godina, 3 godine na motore i 2 godine na ostatak masažnog sistema. Ako je bazen namenjen profesionalnoj upotrebi garancija na motore i sistem je 1 godinu. Ukoliko je masažni bazen instaliran napolju, a nije natkriven garancija na akril je 7 godina, na oplatu i stepenice 2 godine. Ovde možete preuzeti garantni obrazac za Marconio masažne bazene.

17.Da li imate servisnu službu i rezervne delove?

Poimanje reči profesionalnost za nas predstavlja brzu i efikasnu servisnu službu, kao i rezervne delove na stanju u svakom momentu. Upravo tu imamo najveću prednost u odnosu na ostatak konkurencije kao jedini proizvođači masažnih bazena u Srbiji i jedni od samo nekoliko u okruženju.
Takodje garantnim listom obavezujemo se da ćemo i van isteka garancije u period od 7 godina od momenta kupovine bazena moći da obezbedimo sve rezervne delove.

18.Koliko često se čisti kartuša i peščani filter?

Kartuša-platneni filter trebalo bi čistiti 1 mesečno, kako se ne bi uhvatio kamenac na njega. U tom slučaju voda neće moći da prolazi kroz grejač punim intenzitetom i grejač može da se pregreje i pokvari.
Takođe jednom u nekoliko meseci preporučljivo je skinuti grejač i tretirati ga sredstvom za kamenac kako ne bi došlo do istih posledica.
Kada je u pitanju peščani filter sam manometer na njemu će indikovati povećani pritisak što je znak da je neophodno uraditi “backwash” funkciju ispiranja peska. Ukoliko se pesak jako brzo prlja neophodno ga je zameniti novim.
Sve radove po pitanju čišćenja filtera, grejača ili zamene peska može uraditi naš profesionalni tim uz određenu naknadu.

19.Da li se sitnije ogrebotine mogu reparirati?

U koliko je u pitanju beli akril, tada se čak i dublje ogrebotine mogu najpre popuniti tečnim akrilom, a zatim polirati. Kod masažnih bazena u boji obzirom da su od 100% akrilne smese reparacija se može svesti na poliranje sitnijih ogrebotina i riseva.

20.Da li Marconio Whirlpool SPA kao proizvođač masažnih bazena poseduje ISO 9001 sertifikat?

Intenzitet hidro masaže se koriguje pomoću regulatora vazduha, to jest ubacivanjem vazduha kroz hidro mlaznice dobija se jača masaža.Takođe same mlaznice,maksimalno dve se mogu zatvoriti kako bi se dobio jači pritisak na ostalim mlaznicama.Takođe ako vaša kada poseduje turbo-cleaning system intenzitet masaže se pojačava okretanjem valve i uključenjem kompresora dodatni vazduh se uduvava i čini masažu 30% jačom od standardne. Intenzitet aero masaže se ne može podešavati i za tim nema potrebe, snaga je utvrađena kao optimalna i primerena.

20. Kako tretirati sitnije ogrebotine na akrilu?

Marconio Whirlpool SPA jedini u segmentu proizvodnje hidromasažnih kada i masažnih bazena poseduje ISO 9001 sertifikat menadžmenta upravljanja kvalitetom. To podrazumeva da poštujemo strogo definisane procedure u samom prijemu sirovine, proizvodnji, proveri i montaži, a sve to u cilju zadovoljenja želja naših klijenta.

21.Da li postoje različite vrste masaža u hidromasažnom bazenu?

Marconio masažni bazeni bez obzira na model poseduju nekoliko različitih vrsta masaže koje ciljano tretiraju različite delove na vašem telu. Sve to je upotpunjeno snažnim masažnim pumpama koje daju život samim mlaznicama. Naša filozofija nije da radimo bazene sa 60-70 mlaznica čiji intenzitet je sličan intenzitetu koji dobijamo iz vodovoda. Nas cilj je prava i kvalitetna ciljana masaža koja kao rezultat ima potpunu relaksaciju naših klijenata nakon korišćenja Marconio masažnih bazena.

22.Koje vrste oplata postoje?

U standardnoj ponudi nadgradnih masažnih bazena isporučujemo PVC oplatu i stepenice u braon boji imitaciji drveta. Uz određenu doplatu svaki bazen može biti obložen drvetom termotretiranog parenog bagrema premazanog “SIKA” uljem što daje na neverovatnoj ekskluzivnosti vašem masažnom bazenu.

23.Audio I Bluetooth sistem?

Audio sistem čine “LG” CD uređaj sa “Blaupunkt” pojačalom i dva ”Apart Marine” zvučnika otpornih na vodu i vlagu koji trpe temperaturu do 95 stepeni. “LG” player ima USB priključak za Bluetooth ili MP3, tako da muziku možete slušati sa svog i-phona ili pak muziku sa vašeg MP3 playera.

 

Marconio Whirlpool&Spa

Kompanija Marconio pristupa izradi svojih proizvoda gotovo skulptorski, posvećujući veliku pažnju svakom detalju. Biramo vrhunske materijale i najsavremeniju tehnologiju kako bismo obezbedili najbolji proizvod za Vas.

Blagodeti Marconio Whirlpool SPA proizvoda

Savremeni način života, svakodnevne obaveze kao i stres postavili su pred nas prioritetni cilj a to je očuvanje psiho fizičkog zdravlja. Zavirite u naš kutak relaksirajte se i revitalizirajte, vratite preko potrebnu energiju.

©2019 Marconio® Whirlpool&Spa. Ugrinovačka 155 11080 Zemun Srbija

Developed by Click Media